Interfloor-logo-white.svg

Duurzaamheid en Milieu

duurzaam_aarde_logo

Naast ons streven de meest uitgebreide, vernieuwende en hoogstaande collecties tapijt en vinyl in Nederland te bieden, zetten wij ons al jaren in op het gebied van verduurzaming en milieu.

Ga direct naar:

Maatregelen ter verduurzaming

Als een van de grootste tapijt en vinylleveranciers met een omvangrijk bedrijf in Zwartsluis, waar dagelijks honderden meters vloerbedekking het magazijn in en uit gaan, realiseren wij ons goed dat zowel grote als kleine aanpassingen invloed uitoefenen op ons milieu.

Al jaren maken wij in ons gehele magazijn en kantoren gebruik van LED verlichting wat voor een flinke energiebesparing heeft gezorgd. Sinds enkele jaren maken we daarnaast gebruik van zonnepanelen waarbij de opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor onze eigen behoeften om in energie te voorzien. Het gehele gebouw is volledig geïsoleerd. Ook tijdens laden en lossen hanteren wij maatregelen om geen warmte verloren te laten gaan.

Milieubewuste productie

Wij hebben direct contact met onze producenten. We investeren in producten die met oog voor mens en milieu worden ontwikkeld. Wij werken uitsluitend samen met producenten die zich inzetten voor de toekomst met respect voor de omgeving. Kernwaarden zijn daarbij aandacht voor CO2 – voetafdruk, een duurzame economie en gebruik van groene energie en besparing van grondstoffen.

Er vindt een strenge selectie plaats op de kwaliteit van onze grondstoffen. Wij geven de voorkeur voor gebruik van grondstoffen uit de directe omgeving. Daarbij maken we ook een steeds verder gaande selectie van grondstoffen die volledig vrij van weekmakers zijn. Onder andere de Interfloor Dynamic Collectie – die behoort tot de veiligste en gezondste vloerbedekkingen in de huidige markt – is 100% ftalaatvrij. Door productie binnen Europa hoeven de betreffende producten minder kilometers af te leggen wat wederom helpt de voetafdruk te verminderen en de impact van klimaatverandering te beperken.

Samen met onze producenten investeren we in de ontwikkeling van tapijt- en vinylvloeren die nóg beter inspelen op de behoeften van onze klanten en de impact op het milieu tot een minimum beperken. Daarbij kijken we naar het gehele proces, van ontwerp en productie tot distributie, installatie. Maar ook einde van de levensduur van het product met mogelijkheid tot hergebruik en recycling.

Ook bij onze producenten van het tapijt en vinyl wordt volop milieubewust geïnvesteerd. Innovatieve machines en productiemethodes zijn – naast de ontwikkeling van fantastische kwaliteitsproducten die optimale prestaties leveren – meer en meer gericht op besparing van grondstoffen, water en energie. Van biologische waterzuiveringsstations en warmte-opwekking  tot gebruik van kalk of oude visnetten als duurzame grondstof.

phthalate-free-logo

Recycling

Alle tapijt en vinylvloeren van Interfloor zijn recyclebaar. Na gebruik kan het tapijt of vinyl van de backing gescheiden worden. Zo kunnen de afvalresten opnieuw in een productieproces gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld de fluff resten, het bovenste deel van het nylon tapijt, kunnen via het inventieve Econyl@ regeneratieproces omgezet worden tot eerstegraads nylon 6 polymeren die op hun beurt als polyamide weer gebruikt kunnen worden voor de productie van textielgaren en tapijtgaren. Een circulair proces van oneindige recycling!

Ook voor vinyl wordt voortdurend gekeken naar nieuwe manieren van recyclen met als doel een gesloten cirkel. Met gespecialiseerde machines kunnen versnipperde vinylresten en vinylafval worden gereinigd en gerecycled waarbij het nieuwe product dezelfde eigenschappen en prestaties biedt als nieuwe grondstoffen. Er wordt volop gewerkt aan kostentechnisch aantrekkelijke oplossingen om zo het aanbod aan ‘post-use’ vloeren te kunnen uitbreiden. Vast staat dat onze producenten grote ambities voor de toekomst hebben en wij als leverancier steeds beter kunnen inhaken op een volledig circulaire economie.

recycle_productlogo

Reductie van onze footprint

Interfloor neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van milieu en duurzaamheid waar zij kan. Dit betekent zowel de interne organisatie, het product en de productie.

Enkele voorbeelden van onze maatregelen zijn:

 • Het gehele bedrijf is voorzien van LED verlichting. Hiermee wordt de belasting op het milieu verminderd
 • Elektrische heftrucks: In tegenstelling tot gas- en dieselheftrucks rijden onze heftrucks zonder uitstoot van schadelijke stoffen en uitlaatgassen.
 • Zonnepanelen: De daken van het magazijn zijn voorzien van zonnepanelen waarmee ons dagelijks stroomverbruik vanuit het net wordt verminderd.
 • Hybride en elektrische auto’s: Ons wagenpark bestaat voor een (groeiend) deel uit elektrische en hybride auto’s die bij ons kantoor in Zwartsluis kunnen worden opgeladen middels meerdere laadpalen. Ook leveranciers en andere bezoekers kunnen uiteraard gratis gebruik maken van deze laadpalen.
 • Energiezuinige luchtcompressoren: Onze snijmachines worden voorzien van perslucht middels de modernste en energiezuinigste luchtcompressoren.
 • Transport: Alle vrachtwagens die dagelijks voor het vervoer door heel Nederland zorgen zijn voorzien van een Euro-6 certificaat. Daarmee de energiezuinigste optie voor het vervoeren van tapijt en vinyl.
 • Duurzame verpakkingen: De folie waar de rollen tapijt en vinyl mee worden verpakt is te regenereren en recyclebaar.
 • Kantoormaterialen: Waar mogelijk gebruiken we gerecycled papier voor afdrukken en promotiemateriaal
 • Printvrij: We streven naar een clean-office omgeving, waarbij we printen achterwege kunnen laten. Steeds meer gaat alleen digitaal.
 • Ftalaatvrij vinyl: Bij de productie van de vinylvloer worden ftalaatvrije weekmakers gebruikt om het binnenmilieu en de luchtkwaliteit te verbeteren en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te realiseren.
 • Stalenservice: Wij produceren A4 knipstalen uit restanten. Zo wordt geen materiaal onnodig weggegooid
 • Energieverbruik: Wij hebben geïsoleerde magazijnen. Verder worden ruimtes die niet in gebruik zijn, ook niet onnodig verwarmd

Het GUT-Ecolabel

De meeste Interfloor tapijtkwaliteiten dragen het GUT-label (Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden). Dit wordt toegekend aan vloerbedekking en tapijten die worden geproduceerd met respect voor het milieu, de veiligheid van personen en voor comfort, gedurende de hele levenscyclus van het product. Door de jaren heen is het GUT-label een garantie geworden voor kwaliteit en wordt het nu ook erkend door het Leed®-systeem wat betreft de eisen die aan de binnenluchtkwaliteit worden gesteld.

De GUT-licentie wordt uitsluitend toegekend aan producten van fabrikanten die voldoen aan de volgende criteria:

 • Vrij van schadelijke stoffen.
 • Vrij van geuren.
 • Beschikkend over een emissieniveau van Vluchtige Organische Stoffen (VOS) van maximaal 250 μg/m3 in 3 dagen.
 • Zeer gebruiksveilig.
gut_tested_productlogo